Klik op de verschillende, onderstaande bezienswaardigheden voor meer informatie en bijhorende foto's. De pagina zal geopend worden in een nieuw tabblad.

1. Rotskerken van Ivanovo (UNESCO)

De rotskerken van Ivanovo zijn een groep van uit rots gehouwen orthodoxe kerken, kapellen en kloosters in de Bulgaarse oblast Roese.

2. Ruiter van Madara (UNESCO)

De Ruiter van Madara is een groot reliëf, uitgebeeld op het plateau van Madara in noordoostelijk Bulgarije.

3. Veliko Tarnovo - Middeleeuws kasteel

Veliko Tarnovo wordt dikwijls verwezen als "Stad van de Tsaren". De stad ligt aan de rivier de Jantra en is bekend als voormalige hoofdstad van het Tweede Bulgaarse rijk en om zijn befaamde architectuur.

4. Abritus - Razgrad

Abritus was een laat-Romeinse stad in de buurt van de plaats van de moderne stad Razgrad. Abritus werd opgericht aan het einde van de 1ste eeuw na Christus als een Romeins militair kamp op de ruïnes van een oude Thracische nederzetting en groeide uit tot een van de grootste stedelijke centra.

5. Veliki Preslav - Museum en archeologische site (UNESCO)

Preslav was de hoofdstad van het eerste Bulgaars Imperium van 893 tot 972 en één van de belangrijkste steden van middeleeuws Zuidoostelijk Europa. De ruïnes van de stad liggen zowat 20 kilometer zuidwesten van Shumen, en zijn momenteel een nationale archeologische reserve.

6. Thracisch graf van Sveshtari (UNESCO)

Het graf is een mooi voorbeeld van de fundamentele structurele principes van Thracische sektegebouwen.

7. Rousse: havenstad aan de Donau, ook wel klein Wenen genoemd

Rousse is een  Bulgaarse plaats uit de Oudheid en is gelegen aan de rechteroever van de Donau, die al eeuwenlang een levensader is voor de stad. Dankzij de perfecte ligging aan de rivier is Rousse een van de belangrijkste culturele en economische centra van Bulgarije.

8. Natuurreservaat Srebarna (UNESCO)

Het natuurreservaat van Srebarna is een natuurreservaat in het gebied Zuidelijke Dobroedzja in het noordoosten van Bulgarije. Het natuurreservaat ligt ongeveer achttien kilometer ten westen van de stad Silistra en twee kilometer ten zuiden van de rivier de Donau.

9. Varna - Toeristisch centrum aan de Zwarte Zee

Varna is na Sofia en Plovdiv de derde grootste stad van Bulgarije, en grootste nationale haven voor vracht- en cruiseschepen en heeft een inwoneraantal van 315.000.

10. Gabrovo

Gabrovo ontstond aan een belangrijke handelsroute, die van de Donau over de Sjipkapas naar het zuiden liep. De stad was in de 19de eeuw een van de centra van de nationale Bulgaarse wedergeboorte.

11. Etar - Architecturaal en etnografisch complex

Het architecturaal-etnografische Complex van Etar is een openlucht museum 8 km ten zuiden van Gabrovo in noordelijk Bulgarije over de oude Bulgaarse architectuur, cultuur en  vakmanschap. Het museum is 7 hectare groot en bestaat uit een 50-tal authentieke gebouwen, met inbegrip van waterinstallaties en huizen waarin oude ambachten bedreven worden.

12. Stenen woud

Het stenen woud is een uniek natuurfenomeen, dat nergens anders in de wereld te zien is. Geologen uit de hele wereld zijn naar Bulgarije afgereisd om het mysterie van het stenen woud te ontrafelen. Tot nu toe bestaan er 15 officiële theorieën over de oorsprong van deze stenen pilaren die te vinden zijn in het achterland van de stad Varna.